Cautare

14.03.2011

Gastronomia de post: o salată "patentată" azi

Am sarbatorit prima aniversare a lui Petru şi lăsatul secului în aceeaşi zi. Am intrat în Postul cel Mare şi în al doilea an de minunăţii şi peripeţii împreună. Avem, de azi, şapte dinţişori. Ne străduim din răsputeri să învăţăm să mergem.

E un copilaş foarte concentrat. L-am văzut răsfoind o carte împreună cu o prietenă a mea, în timp ce eu trebăluiam în bucătărie. N-aş vrea să exagerez, dar s-au uitat la poze si au comentat timp de vreo oră şi jumătate. Aseara ne-am jucat cu un puzzle (mai exact, eu îl făceam şi el îl desfăcea) vreo jumătate de oră. Îmi arată de toate, mai ales icoanele şi copacii, îmi arată fereastra atunci când ar vrea să mergem afară. Acum stă mai mult cu "Buni", dar când intră în camera în care eu învăţ şi, în sfârşit, ne revedem, izbucneşte în hohote de râs şi începe să mă înconjoare, să se învartă, să îmi dea tărcoale hohotind, pentru ca mai apoi să mi se arunce in braţe. Şi asta nu se compară cu nimic. Cu nimic.

Dar ca să revin la subiectul -anunţat - al acestei postări. Am "săvârşit" o salată extra sănătoasă de post, o variaţiune pe aceeaşi temă a salatei de morcov cu ţelină. Deci...

3 morcovi
o jumatate de ţelină
1 măr
o jumătate de gulie
un avocado
germeni de plante (eu am avut de brocolli si de lucernă)
muştar
zeama de la jumătate de lămâie
piper
ulei (de măsline sau de floarea soarelui)

Da, azi am descoperit că maioneza se poate face si din avocado. Avocado trebuie să fie bine bine copt, păstos. Se scobeşte, se paseaza miezul bine de tot, se adaugă o linguriţă de muştar si zeama de lămâie. De aici încolo, se procedează ca la orice maioneză: se adaugă câte puţin ulei, amestecând continuu cu mixerul. Cantitatea o reglaţi în funcţie de câtă maioneză doriţi să obţineţi. Eu am folosit vreo 100 de ml de ulei de măsline.

Punem germenii de plante în maioneză. Radem morcovii, ţelina, mărul şi gulia, le stoarcem bine de zeamă şi le adaugăm şi pe ele, apoi amestecăm cu o lingură de lemn. La urmă, adăugăm puţin piper. Se potriveşte cu tot felul de preparate. Noi am servit-o lângă câte o felie de pizza de post cu blat din făină integrală.

Poftă bună şi, mai ales, un Post cu folos!

01.03.2011

Pentru Bibi



Mai multe detalii, aici. Necazul lui Bibi mi-a reamintit de Siluan, care -iată - cu ajutorul lui Dumnezeu e astăzi acasă şi invaţă cum este sa trăieşti şi altfel decât grav bolnav. Trag nădejde că nici pentru Bibi nu va fi altfel.

Domnul să te aibă în pază, pruncuţule!